Aardappels uit de oven

Aardappels

Aardappels horen wat mij betreft absoluut thuis in een volwaardig voedingspatroon. Ze bevatten onder anders vitamine C, B6, kalium en vezels. Aardappels zijn wel heel koolhydraatrijk en geven veel verzadiging. Eet je niet vol met aardappel en zoek de balans met groente. Zeker niet als je af wilt vallen. Voor het verzadigingsgevoel is het natuurlijk goed, maar te koolhydraatrijk is niet aan te bevelen. Door aardappels te combineren met veel groente die ook een groot verzadingsgevoel geven, veel vitamines en mineralen bevatten maar weinig koolhydraten, is dit een goede voeding als je wilt afvallen.

Aardappels uit de oven

Ingrediënten:

  • Aardappels
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • Kruidenzout
  • Kruidenolie of olijfolie
  • Voor de saus: kwark, eventueel een beetje mayonaise, verse fijngesneden kruiden, kruidenzout, peper

Werkwijze:

  • Verwarm de oven op 180 °C.
  • Was de schil van de aardappels goed en snijd ze over de lengte in partjes. Afhankelijk van de grootte van de aardappel in 6 of 8 partjes.
  • Leg ze op een bakplaat die bekleed is met bakpapier.
  • Strooi nu wat kruidenzout over de aardappels en besprenkel ze met olie. Meng het even goed door elkaar en verspreid de aardappels weer over de bakplaat.
  • Bak de aardappels net zolang tot ze gaar zijn. Dit check je, door er met een mesje in te prikken. Als het makkelijk gaat, zijn ze gaar.
  • Ondertussen snijd je de ui in dunne halve, ringen en snijd de knoflook in hele dunne plakjes.
  • Vlak voordat de aardappels gaar zijn, leg je de uienringen en de knoflook op de aardappels en bak ze even mee.
  • Vlak voor je ze gaat serveren de oven op een hoge temperatuur (200 °C) zetten of even onder de grill, zodat ze bruin worden.

Serveertips:

  • Maak een sausje met kwark (en eventueel mayonaise) en roer daar verse kruiden door en maak ze op smaak met peper en kruidenzout.
  • Heerlijk met gegrilde groente, vlees of vis.