Brandnetelsoep met daslookolie

Receptuur brandnetelsoep (4 – 6 personen)

Ingrediënten

  • 2 liter water of bouillon
  • 225 gram aardappel, geschild en in kleine stukjes
  • 150 gram schoongewassen brandneteltopjes en jong blad
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 dl slagroom
  • 1 scheutje olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • Zout en of bouillonblokjes                                       

Bereiding:

  • Doe de olie in een pan, en fruit de ui.
  • Voeg de aardappel en laurier toe.
  • Doe de bouillon/ het water erbij en breng het aan de kook.
  • Zet het vuur zachtjes en kook de aardappel gaar.
  • Voeg dan de brandnetel en de slagroom toe en laat dit heel even doorkoken.
  • Verwijder het laurierblad en mix met de staafmixer de soep helemaal fijn.
  • Proef de soep en maak hem op smaak. Warm de soep niet te lang en te vaak op, dan verliest het zijn mooie groene kleur.
  • Serveer met een beetje daslook olie.

Daslookolie

  • Neem het verse blad (zonder dikke steel) van de daslook.
  • Mix dit met olie (olijfolie, arachideolie of zonnebloemolie of een mengsel ervan) tot het helemaal fijn is.

Tips:

  • Serveer met een klein beetje crème fraish.
  • Voeg wat uitgebakken spekblokjes toe.
  • Deze soep past ook heel goed bij vis of gamba`s.