Brandnetelsoep met daslookolie

Brandnetels zijn de superfood uit de natuur. Ze zitten bomvol vitamines en mineralen. Je kunt ze het beste in het voorjaar plukken en verwerken. Dan zitten ze meeste vitamines er in. Juist na een winterperiode heb je deze stoffen nodig om je weerstand weer op te bouwen. Hoe verder in het jaar, des te taaier ze zijn en smaken dan niet zo lekker.

Receptuur brandnetelsoep (4 – 6 personen)

Ingrediënten

  • 2 liter water (met bouillonblokje) of bouillon
  • 225 gram aardappel, geschild en in kleine stukjes
  • 150 gram schoongewassen brandneteltopjes en jong blad
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 dl slagroom
  • 1 scheutje olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • Zout en of bouillonblokjes                                       

Bereiding:

  • Doe de olie in een pan en fruit de ui totdat hij glazig is.
  • Voeg daarna de aardappel en laurier toe.
  • Doe de bouillon of het water met bouillonblokjes erbij en breng het aan de kook.
  • Zet het vuur zachtjes en kook de aardappel gaar.
  • Voeg dan de brandnetel en de slagroom toe en laat dit heel even doorkoken. Kook dit niet te lang, anders wordt je soep donkergroen.
  • Verwijder het laurierblad en mix met de staafmixer de soep helemaal fijn.
  • Proef de soep en maak hem op smaak. Warm de soep niet te lang en te vaak op, dan verliest het zijn mooie groene kleur.
  • Serveer met een beetje daslook olie en een stukje brood met kruidenboter.

Daslookolie

  • Neem het verse blad (zonder dikke steel) van de daslook.
  • Mix dit met olie (olijfolie, arachideolie of zonnebloemolie of een mengsel ervan) tot het helemaal fijn is.
  • Bewaar de olie in een schoon potje in de koelkast.

Tips:

  • Serveer met een klein beetje crème fraish.
  • Voeg wat uitgebakken spekblokjes toe.
  • Deze soep past ook heel goed bij vis of gamba`s.

Wil je meer inspiratie met gezonde voeding? Neem dan contact met mij op of kijk op mijn Facebook pagina.