Gegrilde groente

Groente

Groente zijn onmisbaar in ons voedingspatroon. Ze leveren veel vitamines, mineralen en vezels. Daarnaast bevatten ze weinig calorieën, dus je kunt er lekker veel van eten! Ideaal voor diegene de op zijn gewicht wil letten zonder hongergevoel.

Als je er genoeg van eet (minimaal 250 gram per dag), verlagen ze het risico op hart- en vaatziekte. Ook is er een verband tussen het eten van groente en een verlaagd risico op darmkanker en diabetes type 2. Ik ben dol op groente en het is echt geen straf om dit te eten! Veel verschillende soorten in allerlei kleuren!

Gegrilde groente

Ingrediënten:

  • Verschillende groente zoals: courgette, paprika, prei, aubergine
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • Kruidenzout
  • Kruidenolie of olijfolie
  • Voor de saus: kwark, eventueel een beetje mayonaise, verse fijngesneden kruiden, kruidenzout, peper

Werkwijze:

  • Verwarm de oven op 180 °C.
  • Was de groente en snijd ze in grove stukken. De harde groente kunnen iets kleiner gesneden worden dan de zachtere groente.
  • De uien kan je in iets dikkere halve, ringen snijden en de knoflook in dunne plakjes.
  • Leg ze op een bakplaat die bekleed is met bakpapier.
  • Strooi nu wat kruidenzout over de aardappels en besprenkel ze met olie. Meng het even goed door elkaar en verspreid de aardappels weer over de bakplaat.
  • Bak de groente net zolang tot ze gaar zijn. Dit check je, door er met een mesje in te prikken. Als het makkelijk gaat, zijn ze gaar.
  • Vlak voor je ze gaat serveren de oven op een hoge temperatuur (200 °C) zetten of even onder de grill, zodat ze bruin worden.

Serveertips:

  • Maak een sausje met kwark (en eventueel mayonaise) en roer daar verse kruiden door en maak ze op smaak met peper en kruidenzout.
  • Heerlijk met aardappels uit de oven, vlees of vis.