Kruidenboter met wilde planten

Je kunt een overheerlijke kruidenboter maken voor bij gegrild vlees, gegrilde groente of gewoon bij je stokbroodje. De variaties zijn eindeloos! Zelf ga ik graag met het seizoen mee en het is maar net wat er in de tuin en de natuur te vinden is.

Je kunt zelf experimenteren met kruiden. Kies er bijvoorbeeld maar 1 zoals dragon. Heerlijk bij een stuk gegrild vlees. Maar je kunt ook meerdere kruiden kiezen.

Ingrediënten basis:

  • 125 gram Roomboter
  • Snufje zout (niet te veel, kruiden geven al veel smaak)
  • Peper of worcestersaus voor wat pit
  • In de winter: een snufje paprikapoeder

Kruiden in het voorjaar: Neem vooral het jonge blad!

  • Duizendblad
  • Paardenbloemblad (beetje)
  • Daslook (meer als je er daslookboter van wilt maken, of een paar blaadjes met een combinatie)
  • Hondsdraf (blad en bloem voor garnering)
  • Fluitenkruid

Algemene kruiden kun je er altijd bij combineren zoals: bieslook, peterselie, dragon, basilicum, dille. Of voeg wat munt toe. Dit geeft een verrassende twist aan je boter

Bereiding

  • Pak een half pakje roomboter en laat dit zacht worden.
  • Spoel de kruiden goed af, dep ze droog en snijdt ze fijn.
  • Mix de boter luchtig in een kom en voeg de kruiden toe. Even goed door elkaar roeren en op smaak maken met ietsje zout en een beetje peper.

Voor de garnering kun je allerlei bloemetjes nemen. Bijvoorbeeld: bieslook, madeliefjes, goudsbloem, komkommerkruid of kamille