Voorjaarssalade met noten

Sla, voorjaarskruiden en noten

Groente zijn een belangrijk onderdeel van onze maaltijd. Ze bevatten weinig calorieën, veel vitamine en mineralen en vezels. Vezels zijn nodig voor een optimale darmwerking en een goede de stoelgang.

Voor een volwassene wordt minimaal 250 gram per dag groente geadviseerd.

Door de sla te combineren met voorjaarskruiden geef je je salade een extra boost voor je lichaam.

Als je hier ook noten bij doet maak je er een compleet gerecht van. Noten bevatten eiwitten, veel goede vetzuren, vitamine en mineralen. Elke noot heeft zijn eigen unieke samenstelling.  Door verschillende noten te mengen, krijg je van alles wat binnen.

Voorjaarsalade met geroosterde noten

Ingrediënten:

  • Verschillende slasoorten
  • Verschillende voorjaarskruiden (blad): bijvoorbeeld:
  • Daslook, paardenbloemen, zuring, duizendblad
  • Verschillende voorjaarskruiden (bloemen): bijvoorbeeld:
  • Daslook, paardenbloemen, madeliefjes
  • Gemengde noten, rauw en ongezouten
  • In ringetjes gesneden bosui
  • Kruidenolie
  • Kruidenazijn
  • Theelepel honing, zwarte peper uit de molen, snufje zout

Bereiding:

  • Was de sla in goed koud water, giet het op een vergiet en scheur de sla in kleinere stukjes. Laat ze goed uitlekken voordat je het op het bord legt.
  • Was de voorjaarskruiden als het nodig is.
  • Rooster de noten in een koekenpan met een heel klein beetje olie of rooster ze in de oven en leg ze op een keukenpapiertje. Hak ze fijn als ze afgekoeld zijn. Of rooster ze in de oven, zonder vet.
  • Maak een dressing door de azijn in een kom te doen en de olie er al roerende (met garde) toe te voegen.
  • Voeg de honing toe aan de dressing en maak hem op smaak met peper en zout.
  • Maak het bord of een schaal op met de sla en de voorjaarskruiden (blad) zijn. Besprenkel de salade met de dressing.
  • Bovenop de sla kun je de bosui, gemengde noten en alle voorjaarsbloementjes leggen ter garnering.

Variaties:

  • Voeg op het laatste allerlei verse fijngesneden kruiden toe aan de dressing zoals bieslook en peterselie en appel.

Maak voor de lunch een groot bord, serveer en strooi er wat gekookte granen overheen als hele boekweitkorrels, zilvervliesrijst of gierst. Vul het aan met gerookte kip of spekjes