Wortelsalade

Wortel

Wortels zijn rijk aan vezels en arm aan calorieën. Verder bevatten ze vitamine en mineralen, waaronder (pro) vitamine A in de vorm van betacaroteen. Betacaroteen wordt het beste opgenomen als de wortel gekookt wordt. De opneembaarheid kun je ook verhogen door rauwe wortels te combineren met wat vet en vitamine C.

Wortelsalade

Ingrediënten:

  • 2 flinke winterwortels
  • 1 fijngesnipperde ui
  • 1 sinaasappel, uitgesneden. Bewaar het sap.
  • 1 middelgrote appel, snijd in kleine blokjes
  • Walnoten, ongezouten
  • Flinke scheut kruidenolie Voedingsverbanden
  • Scheutje kruidenazijn Voedingsverbanden
  • zwarte peper uit de molen, zout, honing
  • 3 takjes peterselie, gewassen en daarna fijngesneden. Bewaar een heel stukje ter garnering.

Werkwijze:

Dressing:

  • Doe de azijn en het sap van de sinaasappel in een kom en voeg ongeveer 3 tot 4 keer zoveel olie langzaam toe aan de azijn en roer met een garde.
  • Mocht je hem te zuur vinden, kun je wat extra olie toevoegen en iets meer honing.
  • Maak de dressing op smaak met peper, zout en honing.
  • Voeg de peterselie toe.

Salade:

  • Schil de wortel en rasp hem met de grove kant van de rasp. Je kunt het ook deels met grove en deels met fijne kant doen.
  • Meng de ui, appel en sinaasappel door de wortel.
  • Giet er wat dressing overheen en meng dit goed.
  • Garneer de salade met de walnoten en een takje peterselie.

Een heerlijk bijgerecht bij de barbecue, op een buffet of bij de sla.